Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

De kracht van je adem

Een tool die je altijd bij je draagt

Onze ademcoaches Peter, Nicole en Sijbrand van de Ademcoach opleiding bij De Nieuwe Yogaschool delen hoe de ademhaling een prachtige ingang is om je zenuwstelsel te beïnvloeden. Met simpele oefeningen kun je je staat van zijn al beïnvloeden. Ze vertellen je er in dit artikel meer over.

Elke verandering in onze ademhaling heeft een direct gevolg op onze staat van zijn, vertelt ademcoach Sijbrand Maal. Het is een fantastische en directe ingang die je altijd bij de hand hebt. Door ons bewust te worden van de adem ontstaat de mogelijkheid om te kiezen voor een bewuste aanpassing (interventie) op het moment dat je daar behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld als je merkt dat je je gestresst voelt.

“Door ons bewust te worden van de adem ontstaat de mogelijkheid om te kiezen voor een bewuste aanpassing (interventie) op het moment dat je daar behoefte aan hebt.”

Dit kunnen kleine aanpassingen zijn. Door bijvoorbeeld rustig door je neus in te ademen en verlengd uit te ademen alsof je rustig door een rietje blaast, activeer je het parasympathische deel van je autonome zenuwstelsel. Dit heeft een kalmerend effect.

Op het moment dat je actie moet leveren kan het soms dienend zijn om juist een paar keer wat dieper in en uit te ademen door je mond (alsof je een fietsband moet opblazen met je mond). Dit activeert het sympatische zenuwstelsel en heeft een activerend effect.

De Nieuwe Yogaschool Opleiding Ademcoach Ademwerk Breathwork

Natuurlijk kunnen we nog veel meer dingen met de adem. Oefeningen zoals de Wim Hof Methode of de verbonden ademhaling zijn tegenwoordig erg populair. Naast de fysieke voordelen (mits de oefening passend voor je is en in een veilige setting en door een kundige docent gegeven wordt) hebben dit soort oefeningen ook een bewustzijnsverruimend effect. Het kan soms voelen alsof je jezelf naar huis ademt. We gebruiken het dan als een instrument voor zelf realisatie. We ademen onszelf voorbij het conceptuele denken en ervaren meer een staat van 'zijn', waar vanuit de ervaring van het leven moeiteloos stroomt. Het 'zijn' en 'worden' is er tegelijkertijd.

Adem en energie (Prana) zijn krachtig en toegankelijk voor iedereen, vullen onze ademcoaches Peter en Nicole aan. Ze worden gezien als voertuigen voor zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling, waarbij elke techniek een specifieke invloed heeft op het lichaam, de geest en de ziel.

“De adem kan gezien worden als voertuig voor zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling”

Deze technieken leiden tot de verkenning van de diepe lagen van het menselijk bestaan, van het fysieke lichaam, emoties en gedachten, het onderbewuste en de ziel. Al deze lagen zijn met elkaar verbonden door de adem. Bij ademwerk ontdek je diverse staten van bewustzijn, van diepgaande fysieke ervaringen tot diepe staten van onvoorwaardelijke liefde en alles daar tussenin.

Je merkt, zo vertelt Sijbrand, we kunnen alle kanten op. De adem is een prachtig maar ook een zeer krachtig instrument dat door de eeuwen heen in de traditie van Yoga wordt ingezet. Behandel het met respect, wijsheid, nieuwsgierigheid, zachtheid en liefde en het zal ook voor jou een vriend zijn die altijd bij je is.

Meer leren over de kracht van de adem? Bij De Nieuwe Yogaschool vind je wekelijks meerdere Ademlessen op het rooster. Die volg je in de studio, of thuis via de livestream. Nog meer verdiepen? Dan is de opleiding Ademcoach misschien voor jou. Zo leer je de potentie van je adem volledig benutten om dat misschien zelfs te gaan delen met anderen als coach.

De kracht van je adem

Terug
DNYS Café | 2024 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?